söndag 4 augusti 2013

De 9 Koi-karparna äter och växer för att klara en lång vinter i dammen

Koi-karparna i dammen äter och växer. När vi matar dem ett par gånger om dagen så matar vi så länge de äter för att de ska äta upp sig ordentligt och lägga på hullet för att klara en lång vinter i dammen. De ska nämligen kunna övervintra i dammen bara vi ser till att de får syre, vattnet måste hela tiden vara i rörelse så dammen inte bottenfryser.
Fiskarna har till och med blivit lite tama och vågar sig nu fram för att äta ur våra händer. Nåja, en fingertopp som rör vid maten åtminstone ;)
För övrigt har vi nu ett trädäck med en soffa vid dammen där vi kan sitta och koppla av och titta på fiskarna,
flera backar med växter har blivit planterade vid dammen och andra plantor har blivit flyttade och fått nya platser. 
Jag är ju intresserad av den  gamla österländska läran Feng shui som beskriver hur vi påverkas av vår omvärld, och en feng shui-trädgård är inte komplett utan vatten, vatten anses ha en läkande effekt.
Symboler används mycket i feng shui-trädgårdar, så vad står då våra 9 koi-karpar för? Guldfiskar används som symbol för välstånd, så koi-karprna får ersätta guldfiskarna och förmedla välstånd i vår trädgård. Ojämna nummer förstärker energi och nummer nio står för storhet, medkänsla, visdom, fullbordan och tolerans. Därmed hoppas jag att den som vistas i vår trädgård/vårt hem känner sig förstådd och respekterad för den han/hon är.
Näckrosorna som blommar i dammen ersätter lotusblomman som står för frid, kraft och hopp. Vilket jag fylls av när jag sitter vid dammen och lyssnar på vattnet som fridfullt porlar och ser fiskarna som i sakta mak glider fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar